Terveisiä kaatopaikalta

Seitsemän eri välinein työskentelevää visuaalisen alan taiteilijaa Pirkanmaalta sai kutsun osallistua nelipäiväiseen taiteilijasymposiumiin, joka järjestettiin syyskuussa Taidekeskus Mältinrannan uusissa työtiloissa Tampereella. Työpajan vetäjänä oli moskovalainen kuvataiteilija Irina Zatulovskaja, jonka teoksia oli vastikään esillä TR1-tilassa Tampereella ja Taidemuseo Meilahdessa Helsingissä. Symposiumin teemana olivat jätemateriaalit, joita myös Zatulovskaja käyttää maalatessaan vanhoille laudoille tai pellinkappaleille.

Taidekeskus Mältinrannan monumenttiateljeessa oli neljän päivän ajan ohjelmassa työskentelyä, keskusteluja ja taiteilijaesittelyjä. Symposiumiin osallistuivat Zatulovskajan ohella Hannamari Matikainen, Riia Paasonen, Tarmo Paunu, Janne Rahkila, Tuomo Rosenlund, Minna Soraluoma ja Juhani Tuomi. Työskentelyyn osallistui myös läänintaiteilija Mikko Kallio, joka tuotti tapahtuman.

Työpajan materiaalit valittiin Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksessa Nokialla. Monelle symposiumin taiteilijalle kokemus kaatopaikasta oli uusi ja mieleenpainuva tutkimusmatka, jolla koettiin yhteiskunnan ylijäämämateriaalin koko kirjo. Pirkanmaan jätehuollon lisäksi Pirkanmaan taidetoimikunnan kanssa yhteistyössä toimivat Grafiikanpaja Himmelblau ja Tampereen Taiteilijaseura. Kansainvälisiä workshoppeja on järjestetty aiemminkin, mutta tässä pyritään saamaan vetäjiksi ulkomaisia nimekkäitä tekijöitä, kun he muutenkin käyvät Suomessa. Ulkomaiselle taiteilijalle workshop voi olla kiinnostava tapa syventää Suomen vierailuaan, ja suomalaisille taiteilijoille tarjoutuu mahdollisuus kansainvälisiin kontakteihin kotiseudulla.

Vastaavia tapahtumia on tarkoitus järjestää tulevaisuudessakin. Taiteilijavieraan matka-aikataulusta riippuen tapahtumat voivat olla eri mittaisia, lyhimmillään puolen päivän tai päivän mittaisia. Lyhyiden vierailujen ohessa voitaisi keskustella taiteilijoiden teoksista, joita on tuotu tiettyyn paikkaan.