minna soraluoma

Työsuunnitelma 2021 – 2026

Toinen otto

– Syklejä – comeback – toinen tuleminen – kotiinpaluu –
– – Aavesärky – –

Monissa teoksissa on oma aavesärkevä osansa, niissäkin, jotka ovat toteutuneet. Jokin osa jää toteutumattoman puolelle kuin leijumaan. Mikä ettei voisi puoliksi ottaa kuin toinen otto? Oikeastaan se ei ole palaamista eikä nostalgiaa, vaan kurottamista kohti uusia maisemia.
Työskentelen tämän parissa menemällä johonkin uudestaan – paikkoihin, suunnitelmiin ja sivuun jääneisiin aikeisiin, niihinkin, jotka eivät ole kokonaan nousseet tietoisuuden pintavesiin. Paikkoihin menen konkreettisesti asumalla niissä eripituisia jaksoja. Vuokra-asuntoja ja näyttelykäyttöön sopivia liikehuoneistoja on tällä hetkellä tarjolla monilla paikkakunnilla. Myös kontakteja on paikoin valmiina. Joihinkin paikkoihin olen hahmotellut paikkakuntaan liittyvää teosta.

Palaan takaisin myös jututtamalla ihmisiä siitä, mitä teoksia he muistavat minulta. Se on ollut yllättävän antoisaa, etenkin se henkinen yhteys, jonka sipaisun on saanut tuntea. Jotain uutta on siinä, mitä kerrotaan muistetuista teoksista, ne ovat osin alkaneet elää omaa elämäänsä.
Yhtenä juonteena olen tekemässä kotinäyttelyihin deponoitaviksi sopivia editioita eri teoksista – installaatiot eivät välttämättä sellaisenaan istahda kotien seinille. Muistettu teos on mahdollista saada omalle seinälle näyttelyyn joksikin aikaa.

Olen reunamien soraääni. Teoksia on sanottu hyväntuulisiksi ja mieleenjääviksi. Kuulemma niissä tapaa olla jokin juju. Usein innostun vähemmän arvostetuista ilmiöistä, kuten määrästä. Laatu, katsos Minna, laatu. Määrä on kuitenkin laatua ja sisältöä. Esimerkiksi runsaat sata jalkaa, jotka inventoin asunnostani tai sata kiloa kirjoittamiani päiväkirjoja.

2021 –
Tekstiteokset kiville ja kaduille vol 2.0. Yleensäkin väliaikaisia ja “kevyitä” vähäeleisiä ympäristöteoksia. Syksyllä on lisäksi yksityisnäyttely.

2022 –
Yliopisto, luennot, PUOLA.

2022 –
Äänekoski tai Pori. Deponoitavia teoksia, kotinäyttelyitä, yhteisötaiteen tyyppistä työskentelyä. Väliaikaista taidetta.

2023 –
Katugraffiti guassilla, näyttelyitä esim TMLon galleria. Äänekoski.

2024 –
Kouvola – näyttely, mahdollinen Kouvola-aiheinen teos kutkuttaa.

2025 –
Päiväkirja- ja tekstiteoksia, deponointia. Näyttely Tampereella. (Saskia tai Mältinranta) Hyvinkää – Tuusula.