Pidot Tornissa

Taiteilijoiden työtiloinakin toimineiden veturitallien taakse on kohonnut 88 metriä korkea hotelli Torni. Tuore tulokas pyrkii kotoutumaan Tampereelle, ja seudun kulttuuri on talossa näkyvillä monella tapaa. Paikalliset olympiaurheilijat esittäytyvät kattokerroksessa ja manserokkarit katutason ravintolassa.
Välissä olevat 22 kerrosta ovat kuvataiteen reviiriä. Hanke on saanut nimekseen Torni Galleria. Uusi hotelli avautui lokakuun puolivälissä, galleriahankkeen avajaiset olivat pian sen jälkeen.
– Mielelläni olen mukana, kommentoi Tuukka Peltonen, joka on viidennentoista kerroksen valtias.
Kerrokset on jaettu ilmoittautumisjärjestyksessä, joskin tarjokkaita oli pari kertaa enemmän kuin mukaan mahtui.
Hankkeen saama yleinen kiinnostus on ollut Peltoselle miellyttävä yllätys. Myös hotellin henkilökunnan positiivinen suhtautuminen teki häneen vaikutuksen.
– Saako laittaa mitä vain, kysyin kun kävin tutustumassa ensimmäistä kertaa. Jos kysyin mielipidettä, niin kommentoitiin kyllä. Hyvin avointa ja kiinnostunutta.
Teosten sisältö oli vapaa, vaikka turvallisuusnäkökohdat ja teokselle varattu tila piti ottaa huomioon. Hotellin puolelta avustettiin ripustamisessa ja esiteltiin paikkoja.
Ripustuksessa oli omat haasteensa. Kussakin huoneessa on suuri sänky, jossa on kookas musta nahkapääty. Mustan ohella on murrettuja sävyjä, joiden keskeltä teosten värit nousevat hyvin esiin.
Jokaisessa kerroksessa on neljä kulmahuonetta, joihin mahtuu iso teos. Peltoselta näissä huoneissa on noin 100 x 150 cm kokoisia teoksia. Lopuissa kymmenessä huoneessa on pienempi teos.

Taidetta yhden yön annos, kiitos

Tässä hotellissa saa tietää sekä oman huoneen seinällä olevasta työstä että taiteilijasta yhtä jos toista. Tavallisesti hotellien taide jää arvoitukseksi. Tuukka Peltosella on monia hienoja puupiirroksia. Minkähän huoneen näistä valitsisi?
– Opiumin, sanoo Tornin hotellipäällikkö Eveliina Jokinen. – Miellyttäviä pehmeitä värejä, hän jatkaa.
Opium on lisäksi tilavassa ja ylellisessä kulmahuoneessa, iso teos. Tähän mennessä kukaan ei tiettävästi ole halunnut huonetta tai tiettyä kerrosta nimenomaan taiteilijan mukaan. Jokinen suhtautuu hankkeeseen innolla siksikin, että kotiin on ollut tarkoitus löytää taideteos. Jokisen nelivuotiaalla tyttärellä on jo varma näkemys sopivasta taiteilijasta. Se on ilman muuta Katja Härkki ja hänen jänisaiheiset maalauksensa. He katselivat Härkin teoksia hotellin toisessa kerroksessa, jonka käytävässä on Härkin kookas ja jänispitoinen Atlantis II -maalaus. Tytär on niin innokas Härkin maalausten suhteen, että perheessä saattaa kasvaa tuleva taidekeräilijä.
Eveliina Jokisella on Tornin valikoimassa runsaammin suosikkeja.
– Paljon hienoja taiteilijoita, heihin on ollut mukava tutustua. Esimerkiksi Hannu Riikonen. Hänellä on iloisia ja vauhdikkaita teoksia, joista tulee hyvä mieli. Anna Alapuron työt taas ilahduttavat värimaailmansa ansiosta. Kiintoisia töitä on myös Hannamari Matikaisella, kuten Vauva-teos.
– Se sopisi varsinkin sellaiselle, joka on saamassa vauvan – muutenkin kuin nimen puolesta, Jokinen tuumailee Torni Gallerian verkkosivujen ääressä.
Yksi hauska yllätys löytyi taiteilijoiden joukosta, kun osallistuvien taiteilijoiden nimet tulivat ilmi.
Petri Niemelähän on meillä töissä Tammerissa. Tosi vahvoja ja voimakkaita maalauksia. Hyvä tunnelma.
Yleensä ottaen Jokisesta on hienoa, että mukana on niin erilaisia töitä ja tekijöitä, ja miten hyvin ne istuvat hotelliympäristöön. Myös valokuvateoksissa on Jokisen mukaan mainioita töitä. Helinä Hukkataival esimerkiksi. Performanssitaiteilijana myös hän yllättää Tornin taiteilijana. Hukkataipaleelta on esillä lavastettuja valokuvia, eli yhteen hetkeen pysäytettyjä performansseja.

Yhteistyötä juoksuaskelin

Nämä teokset ovat esillä vuoden verran eli vuoden 2015 loppupuolelle. Konseptiin ollaan tyytyväisiä ja yhteistyö luultavasti jatkuu. Tällä hetkellä vielä harjoitellaan ja katsotaan miten asiat sujuvat. Näin ei olla tehty aiemmin, joten tämän kokemuksen jälkeen ollaan viisaampia. Tällä kertaa järjestelyt piti hoitaa varsin ripeästi. Uunituoreeseen kiinteistöön päästiin lokakuun ensimmäisenä päivänä. Paikat piti saada kuntoon ja toiminta pyörimään kahdessa viikossa.
Myös taide löysi paikkansa muun tohinan ohessa. Aikataulu oli tiukka. Kunakin päivänä kävi useita taiteilijoita ripustamassa. Teoksia on yhteensä 330, kaikissa 305 huoneessa ja käytävätiloissa. Kustakin teoksesta tarvittiin tiedot ja taiteilijoista esittelyt. Kiireistä työtä riitti niin hotellilla kuin Taiteilijaseurallakin.
Hotellin henkilökunnan kannalta oli kiinnostavaa tavata mukana olevia taiteilijoita ja tutustua ihmisiin teosten takana. Hotellissahan pitää tietää kaikesta, vierailijat saattavat kysyä mitä vain.
– Myös tästä syystä yhteistyötä voisi olla enemmänkin, Jokinen sanoo.
Yhteistyötä on tehty myös Pirkkalaiskirjailijoiden kanssa. He ovat toimittaneet Torniin lainattavaksi kokoelman täkäläistä kirjallisuutta, ja runotilaisuuksista on ollut puhetta. Pihalle on vuoden vaihteessa tulossa veistos, Jorma Dahlströmin takoma feniks-lintu.
Aulassa on jo Dahlströmin tekemä höyryveturiveistos. Toisaalta se on samalla ääniteos – mukana on höyryveturin ääntä.

Teksti ja kuvat Minna Soraluoma