alkup info statementista 2.5.20

The Statement

  • muuttuva ja väliaikainen tekstiteos kadulla
  • guassi, munatempera, sapluuna
  • pohjana parinsadan taiteilijan artist statementit

 

Kävelyreitille on ilmaantunut ajatuksia, joita siellä ei yleensä näe. Lauseet ovat eri taiteentekijöiden pohdinnoista. Statementit tunnustelevat, mikä on tärkeää - mikä on oleellista ihmisenä elämisessä ja mitä todellisuus on. Mistä taiteessa ja sen tekemisessä on kyse? Tai, mistä inspiraatio ja aiheet löytyvät?

Statement kertoo

  • millainen taiteilija on
  • – millaista taidetta hän tekee
  • miten hän ajattelee

Ajoittain statementeissa pohditaan maailmaa ja elämistä laajemmin.

 

6.3.2020 ollut aineisto Statementista

The Statement

Demoilua rantakallioilla.
Demoilua rantakallioilla

Kadulle ilmestyy arvoituksellisia ajatuksia alitajunnan reunamilta. Lauseet ovat eri taiteilijoiden artist’s statementeista esiin nostettuja ajatuksia. Artist’s statement pohtii mikä on tärkeää, näin pandemian ravistellessa sitä miettii moni. Statementit tunnustelevat, mikä on oleellista ihmisenä elämisessä ja mitä todellisuus on. Mistä taiteen tekemisessä on kyse? Mitä on huimaus elämän syvyyksien ääressä.

Teosta tehdessä olen lukenut satoja artist’s statementeja. Näinhän se on, tuntui usein statementeja lukiessa. Statementit puhuttelevat taiteilijoiden ohella myös kuvataiteen vieraammaksi kokevia. Nostan statementeista tätä yleisesti koskettavaa ainesta päivittäisten reittien varrelle.

Toteutus

Väliaikainen liituvärigraffiti laserleikatuilla lause- ja kirjainsapluunoilla. Tekstit ovat 30-70 cm kokoisia, kerralla hahmotettavia. Saman aihepiirin parvet ovat pari metriä kooltaan ja ne resonoivat sijaintinsa kanssa. Paikoin mukana on bullet journal -tyyppisiä korosteita kuten viivoja ja palloja esim yhteenvedoissa vaikkapa inspiraation lähteistä.

Ajankohta ja paikka
Tampere: 

Kesällä pisteittäin.
Syyskuun puolivälin kohdilla statementien määrä lisääntyy keskustassa näyttelyiden tuntumassa ja tekstit kertovat yhä konkreetimmin taiteen tekemisen arjesta.

Turku:
Torstai-lauantai 20.-22.8.2020 (sikäli kuin lykkäyksiä ei tule lisää)
kävelysillat ja niiden välinen jokiranta keskustassa.

Yhteistyössä:
Tampereen Taiteilijaseura ry
Finlayson Art Area & galleria Himmelblau
Taideyhdistys Olohuone ja
Olohuone-kaupunkitaidefestivaali