taideopiskelija

tapahtumien keskellä

Inari Krohn: Musta ja muut värit. Gummerrus

Krohn kirjoitti ensimmäisen, lapsuudesta kertovan kirjansa muistelmien muodossa. Lintu pulpetissa kertoi Siljan kouluvuosista. Musta ja muut värit on sille jatkoa. Tällä kertaa pääosassa on kuitenkin Inkeri, joka aloittaa opinnot Kuvataideakatemiassa. Muutkin henkilöt ovat saaneet uuden nimen vaikka tuntuvat tutuilta.
Muitakin aikaa kuvaavia romaaneja ja elämäkertoja on julkaistu 1960- ja 1970- luvusta. Krohnin kirja tuo mukaan taiteilijan taipaleelle ryhtyvän näkökulmaa.
Kiintoisia ovat kuvaukset koululta, opettajista ja opetuksesta. Grafiikan osasto on kotoisa, eikä opetus ole liian innokasta. Toista on maalaus kritiikkeineen. Ihmissuhteet, niin ihastukset kuin kilpailutilanteista kärsivät ystävyydetkin ovat ongelmallisia.
Romaanina Musta ja muut värit jättää hiukan ohuen tunnun. Usein haluaisi kuulla enemmän ja kouraantuntuvammin. Kerronta on paikoin toteavaa, kuin omiin tarkoituksiin kirjoitettua. Tarinassa on elämäkerran varovaisuutta sekä muistin suurpiirteisyyttä. Henkilöitä myös vilahtaa paljon ilman, että he konkretisoituvat.
Kirjalle olisi joka tapauksessa mukava saada jatkoa ja kuulla kuinka Inkerin ura jatkuu koulutuksen jälkeen.

Minna Soraluoma