<



Auf der Reise – Na drodze

Kirjailijan ja kuvataiteilijan yhteistyönä kuvia ja sanoja siitä mitä on olla tien päällä 2024 Euroopassa. Etenemme maata pitkin piirtäen kuvaa muutoksesta ja liikkeestä, sosialismin jäljistä ja elämän kirjosta.
Näkyvänä tuloksena on sarjakuvan keinoja vapaasti käyttävä kokonaisuus, jossa kerronta on välillä tekstivoittoista, välillä taas painotutaan piirustuksiin. Pienpainatteen laajuus 50-60 sivua, koko noin 15 x 19 tai suurempi.

Piirrämme ja kirjoitamme mitä näemme vapaasti sarjakuvan hengessä paikan päällä vuoroin kummankin silmin.
Teemme havaintoja ja keskustelemme piirtämisestä – mikä tuntuu tuoreelta ja millaista työtä pitää onnistuneena. Nykyisin sen, mitä kumpikin on omaksunut opinnoissa, alkaa tunnistaa joksikin modernismin muodoksi. Vaikutuksen huomaa siksikin, että monen myöhemmin opiskelleen ihanteeksi on noussut 1800-luvun akateeminen taide. Täsmälleen se tasoiteltu kiiltokuvamaisuus, josta meitä opetettiin pois. Kartoitamme muutakin muutosta ja liikettä taiteessa.

Äkkiseltään ei huomaa mitä ajatusmalleja on tarttunut mukaan, se on niin itsestään selvää. Pohdimme millaiseen piirustukseen pyrkii huomaamattaan ja millaiseen on tyytyväisin. Mitä taas kuin odotettaisi. Toisaalta miksi jotkin yleistyvät ilmiöt tuntuvat oudolta.


Tekijät
Minna Soraluoma, kuvataiteilija amk, taiteen maisteri
Carita Forsgren, kirjailija, Kommunikationsdesigner, senior lecturer for visual design (TAMK)

Carita Forsgren kirjoittaa, minä teen kuvia, mutta myös toisinpäin ja yhteistyönä. Täydennämme toisiamme myös sikäli, että Carita Forsgren osaa saksaa natiivitasoisesti, minä puolaa jonkin verran.

Forsgren on julkaissut seitsemän romaania, niistä neljä Otavalta. Hän on myös käsikirjoittanut animaatioita, näytelmiä ja YLEn nettisarjaa. Minä olen taittanut koonnut ja toimittanut Tampereen taiteilijaseuran lehteä 9 vuotta ja kirjoittanut lehtiartikkeleita ja kritiikkejä. Painotuotteet eivät sikäli ole uutta, prosessi on tuttu molemmille.

Liikumme kesäkuussa -24 maata pitkin Puolaan ja entiseen Itä-Saksaan. Berliini on keskeinen kulttuuritarjontansa vuoksi, Puola ja Saksa ovat lisäksi kohteina, koska niillä on erityistä merkitystä.
Forsgren tuntee Saksan toiseksi kotimaakseen, koska on asunut siellä lapsuusvuodet ja myös opiskellut 1990-luvun alussa. Minulle taas Puola on läheinen, koska olin tasan 40 vuotta sitten Länsi-Puolassa, Nowy Dwórin kylässä kesäkuussa 1984. Olen seurannut maan tapahtumia sittemmin, mutten ole käynyt kylässä 40 vuoteen muuten kuin googlemapsilla. Tällä hetkellä 26 asukkaan kylän keskeinen elinkeino on maatilamatkailu, usea tila tarjoaa majoitusta. Vuonna 1984 elinkeinoja olivat maatalous ja tehdastyö. Majoitus on kuitenkin mahdollista järjestää.

Carita Forsgren on viikot 24 ja 25 Särön residenssissä Frankfurt am Oderissa, josta on sekä minun majapaikkaani että Berliiniin matkaa noin 80 km. Käymme Berliinissä
museoissa ja gallerioissa.


Kustannusarvio

majoitus -600
matkakulut, pääsyliput, 2 henkilöä -1100
materiaali-, paino- ja näyttelykust -500
työskentely noin 1 kk, lopputyöstö -1900
Yhteensä -4100

Tulot julkaisusta 250
Omakustanteinen osuus 350
Öflundilta haettava osuus 3500